123 Automatisering

Windows 11

Microsoft heeft in een virtuele presentatie de nieuwste versie van zijn besturingssysteem Windows voorgesteld. Windows 11 krijgt een compleet nieuw uiterlijk en maakt ruimte voor multi-tasking en het draaien van Android-apps.

Windows 11 heeft een nieuw uiterlijk met half transparante oppervlakken, afgeronde hoeken en nieuwe pictogrammen. De taakbalk onderin beeld is vernieuwd en toont apps nu standaard midden in de balk in plaats van in de linkerhoek. Weliswaar afgekeken van het besturingssysteem van Apple.

Het Start-menu opent nu ook in het midden van het scherm en is groter dan voorheen. Er is een donkere modus, en er zijn verschillende thema’s waar gebruikers uit kunnen kiezen.

Vensters makkelijker ordenen

Het ordenen van vensters wordt veelzijdiger in Windows 11. Gebruikers kunnen nog steeds makkelijk twee vensters naast elkaar klikken. Die functie wordt uitgebreid tot drie en vier vensters. Bovendien onthoudt Windows de ordening van de gebruiker.
Wie drie apps in één venster opent en wat anders gaat doen, kan daarna weer makkelijk naar die opstelling van drie apps terugkeren.

Ook heeft Windows 11 meerdere desktops waar gebruikers makkelijk tussen kunnen vegen. Elke desktop kan zijn eigen achtergrond krijgen, en zelfs een eigen thema. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld een desktop maken met apps voor privégebruik, en een andere met software voor school of werk.

Microsoft Teams ingebouwd

De chat- en samenwerkdienst Microsoft Teams is ingebouwd in Windows 11. De app laat gebruikers direct vanuit de taakbalk en met minder klikken chats openen met vrienden en familie, en videogesprekken starten.
Dat werkt nog steeds met zowel Windows als Teams voor Android en iOS.

Widgets

Windows 11 heeft ook een nieuw scherm waarop widgets worden getoond die met kunstmatige intelligentie op de gebruiker worden aangepast. Widgets zijn kleine venstertjes die zaken als weer, verkeer, foto’s, aandelen en nieuws tonen.

Het gebruik van automatisering geldt ook voor de rest van Windows 11. Als gebruikers bijvoorbeeld hun Windows-tablets loskoppelen van het toetsenbord, krijgen pictogrammen automatisch iets meer ruimte voor vingerbediening.

Microsoft spreekt van ‘subtiele aanpassingen’ die automatisch aan en uit worden gezet als gebruikers hun apparaat gebruiken als tablet, laptop, desktop of bij presentaties op meer schermen. Zo is aan de tabletmodus een klein touch-toetsenbord toegevoegd dat met een duim gebruikt kan worden, in de hoek van het scherm. Ook is spraakbediening toegevoegd, zowel voor het dicteren van tekst als voor het bedienen van knoppen op het scherm.

Windows krijgt Android-apps

Microsoft maakte ook bekend dat Android-apps naar Windows 11 komen. De apps zijn vindbaar via de Amazon App Store die binnen de Microsoft Store wordt gebouwd. De Android-apps worden in een rechtopstaand venster getoond. Microsoft toonde dat bij zijn presentatie door de TikTok-app voor Android in Windows te starten. De apps worden afgespeeld via de Intel Bridge-technologie.

 

Is mijn PC ook geschikt voor Windows 11?

Om te verifiëren of je pc nu al klaar is om Windows 11 te installeren zodra het uitkomt, heeft Microsoft een tool beschikbaar gesteld: de PC Health Check App.
De bedoeling is dat dit programma je vertelt of je Windows 11 kan draaien en als dat niet zo is, waarom niet.

Gratis Windows 11 upgrades volgend jaar beschikbaar

Microsoft heeft Windows 11 afgelopen week aangekondigd en vertelde daarbij dat een aantal Windows 10 apparaten een gratis upgrade zullen krijgen.
Windows 11 zal later dit jaar uitkomen, maar de gratis upgrades zullen pas in 2022 beschikbaar zijn.