123 AutomatiseringWindows 11

Microsoft heeft in een virtuele presentatie de nieuwste versie van zijn besturingssysteem Windows voorgesteld. Windows 11 krijgt een compleet nieuw uiterlijk en maakt ruimte voor multi-tasking en het draaien van Android-apps. Het ziet ernaar uit dat Microsoft van plan is om Windows 11 in oktober te lanceren.

Windows 11 features

Windows 11 zit vol met nieuwe functies. Om te beginnen worden de updates tot 40 procent kleiner en wordt Windows 11 het meest veilige besturingssysteem van Microsoft tot nu.

Windows 11 heeft een nieuw uiterlijk met half transparante oppervlakken, afgeronde hoeken en nieuwe pictogrammen. De taakbalk onderin beeld is vernieuwd en toont apps nu standaard midden in de balk in plaats van in de linkerhoek. Weliswaar afgekeken van het besturingssysteem van Apple.

Het Start-menu opent nu ook in het midden van het scherm en is groter dan voorheen. Er is een donkere modus, en er zijn verschillende thema’s waar gebruikers uit kunnen kiezen.

Daarnaast wordt de interactie met het systeem makkelijker. De taakbalk is geoptimaliseerd voor touch controls, zodat het systeem even goed presteert bij tablets. Het startmenu, genaamd The Dock, bevindt zich tevens in het midden, waardoor het iets toegankelijker is met je muis.

Er zijn ook nieuwe multitask-functies. Zo kunnen er nu meerdere vensters op het scherm vastgemaakt worden, en dat op verscheidene manieren. Met Snap Layouts kan je nu je vensters in kolommen plaatsen, of je bureaublad opdelen in meerdere werkgebieden. Zo ga je dus met je vensters aan de slag zoals jij dat wilt.

Er is nu een fel verbeterde gezondheidsapp bij de Instellingen. Daar zal Windows 11 je aanbevelen om bijvoorbeeld de helderheid naar beneden te halen, de energiebesparende modus in te schakelen, en meer.

Een nieuwe functie is Snap Groups. Je kan onderaan bij het startscherm eerder gebruikte Snap-layouts selecteren om er terug in te springen, zodat je steeds in hetzelfde ritme blijft. Als je dus eerder Excel vastzette naast jouw browser, dan onthoudt het dit en kan je deze opstelling later nog eens selecteren.

Er is ook aandacht geschonken aan de ondersteuning van meerdere monitoren. Als je dus je toestel opnieuw verbindt met een externe monitor waar je al eens op hebt gewerkt, dan zal Windows 11 automatisch terugschakelen naar de layout die je daar toen op gebruikte.

Er is teven een verwachte installatietijd voor Windows Update. Zo kan je zelf inschatten wanneer je de updates voor je PC wil doorvoeren.

Vensters makkelijker ordenen

Het ordenen van vensters wordt veelzijdiger in Windows 11. Gebruikers kunnen nog steeds makkelijk twee vensters naast elkaar klikken. Die functie wordt uitgebreid tot drie en vier vensters. Bovendien onthoudt Windows de ordening van de gebruiker.
Wie drie apps in één venster opent en wat anders gaat doen, kan daarna weer makkelijk naar die opstelling van drie apps terugkeren.

Ook heeft Windows 11 meerdere desktops waar gebruikers makkelijk tussen kunnen vegen. Elke desktop kan zijn eigen achtergrond krijgen, en zelfs een eigen thema. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld een desktop maken met apps voor privégebruik, en een andere met software voor school of werk.

Microsoft Teams ingebouwd

De chat- en samenwerkdienst Microsoft Teams is ingebouwd in Windows 11. De app laat gebruikers direct vanuit de taakbalk en met minder klikken chats openen met vrienden en familie, en videogesprekken starten.
Dat werkt nog steeds met zowel Windows als Teams voor Android en iOS.

Widgets

Windows 11 heeft ook een nieuw scherm waarop widgets worden getoond die met kunstmatige intelligentie op de gebruiker worden aangepast. Widgets zijn kleine venstertjes die zaken als weer, verkeer, foto’s, aandelen en nieuws tonen.

Het gebruik van automatisering geldt ook voor de rest van Windows 11. Als gebruikers bijvoorbeeld hun Windows-tablets loskoppelen van het toetsenbord, krijgen pictogrammen automatisch iets meer ruimte voor vingerbediening.

Microsoft spreekt van ‘subtiele aanpassingen’ die automatisch aan en uit worden gezet als gebruikers hun apparaat gebruiken als tablet, laptop, desktop of bij presentaties op meer schermen. Zo is aan de tabletmodus een klein touch-toetsenbord toegevoegd dat met een duim gebruikt kan worden, in de hoek van het scherm. Ook is spraakbediening toegevoegd, zowel voor het dicteren van tekst als voor het bedienen van knoppen op het scherm.

Windows krijgt Android-apps

Microsoft maakte ook bekend dat Android-apps naar Windows 11 komen. De apps zijn vindbaar via de Amazon App Store die binnen de Microsoft Store wordt gebouwd. De Android-apps worden in een rechtopstaand venster getoond. Microsoft toonde dat bij zijn presentatie door de TikTok-app voor Android in Windows te starten. De apps worden afgespeeld via de Intel Bridge-technologie.

 

Is mijn PC ook geschikt voor Windows 11?

Het is nog niet duidelijk welke toestellen er allemaal met Windows 11 aan de slag kunnen. Ongeacht de TPM-vereisten vragen er velen zich af of ze hun PC of laptop binnenkort van een upgrade moeten voorzien

Microsoft heeft de minimale systeemvereisten voor de update reeds vrijgegeven, maar er kunnen nog veranderingen aan plaatsvinden naarmate we dichter bij de release komen.

Processor: 1 gigahertz (GHz) of sneller met minstens twee cores op een compatibele 64-bit processor of SoC
RAM: 4GB
Opslag: 64GB
Systeemfirmware: UEFI, in staat tot Secure Boot
TPM: Trusted Platform Module 2.0
Grafische kaart: DirectX 12 of later met WDDM 2.0 driver
Display: 720p, 8-bit per kleurkanaal, minstens 9 inch diagonaal
Internetverbinding en Microsoft-account: Windows 11 Home vraagt een actieve internetverbinding en een Microsoft-account om de eerste setup van het systeem te kunnen vervolledigen, of bij het wisselen van toestel uit Windows 11 Home in S-modus.

Gratis Windows 11 upgrades volgend jaar beschikbaar

Microsoft heeft Windows 11 afgelopen week aangekondigd en vertelde daarbij dat een aantal Windows 10 apparaten een gratis upgrade zullen krijgen.
Windows 11 zal later dit jaar uitkomen, maar de gratis upgrades zullen pas in 2022 beschikbaar zijn.