123 AutomatiseringTips om je laptop koel te houden tijdens de hittegolf

De hitte, we kunnen er dit jaar niet omheen. De een vindt het heerlijk en de ander heeft er veel last van.
Apparatuur zoals laptops hebben een hekel aan deze warme dagen en kunnen zelfs helemaal uitvallen als ze te heet worden. Daarom een aantal tips waarmee je de laptop koel kunt houden tijdens een hittegolf.

In de afgelopen jaren zijn Laptops sneller, lichter en platter geworden. Dat maakt de apparaten een stuk mobieler, maar hierdoor kunnen ze ook minder goed hun warmte kwijt.

In dunne laptops is namelijk minder ruimte voor ventilatoren en zitten componenten vaak dichter op elkaar. Gelukkig kun je zelf een aantal dingen doen om de temperatuur van je laptop omlaag te brengen.

Zorg voor een vlakke en harde ondergrond

De meeste laptops voeren warme lucht af via ventilatieroosters aan de onderkant en zijkanten. Achter de roosters zitten ventilatoren voor de afvoer van warme lucht die de processor produceert. Het is belangrijk dat deze roosters niet worden afgedekt, want dan blijft alle warme lucht in de laptop hangen.

Zorg er daarom voor dat je laptop bij warm weer op een vlakke en harde ondergrond staat. Zet de laptop bijvoorbeeld op een bureau of een eettafel, zodat het apparaat zijn warme lucht goed kwijt kan. Probeer op warme dagen niet met de laptop op schoot te werken en leg hem zeker niet op een kussen. De ventilatieroosters worden dan al snel gedeeltelijk of helemaal geblokkeerd, wat tot oververhitting leidt.

Schaf een laptopkoeler aan

Mocht je laptop alsnog te warm worden en de hitte niet aankunnen, dan kan een externe koeler helpen. Voor een paar tientjes kun je een laptopstandaard met een ingebouwde ventilator kopen.

Als je deze via een USB-poort met je laptop verbindt, blaast de ventilator koele lucht tegen de onderkant van de laptop. Dit moet voorkomen dat hij oververhit raakt.

Verwijder de accu

Je laptop wordt vooral warm van de accu, dus is het verstandig om deze te verwijderen tijdens het warme weer.

Kan dit niet?

Zorg dan in ieder geval dat je het apparaat op het netstroom aansluit, zodat de accu niet op volle kracht hoeft te draaien.

Laat je processor wat gas terugnemen

Duik in de instellingen om de inspanningen van je computer wat te temperen en de processor minder hard te laten werken. Ga naar instellingen >Systeem>Energiebeheer en Slaapstand>Extra energie-instellingen. Klik op Schema-instellingen wijzigen bij het energieschema dat je momenteel gebruikt, en ga vervolgens naar Geavanceerde energie-instellingen wijzigen.

processor

In dit venster scroll je naar Energiebeheer voor processor en vouw je het menu uit. Bij Maximale Processorstatus verander je de 100% in 80%. Controleer tegelijk ook bij Koelbeleid voor systeem of dit op actief staat.

Gebruik energie-efficiënte instellingen

Heeft het beperken van je processor weinig effect? Schakel je volledige laptop over naar het meest energievriendelijk stroomschema via het venster Extra energie-instellingen en pas de processorstatus opnieuw aan. Ook het beperken van de helderheid van je scherm kan bijdragen tot het afkoelen van je laptop.

Blaas het vuil uit de ventilator

Een laptop verzamelt veel stof en dit is slecht voor de luchtafvoer. Het is belangrijk om een paar keer per jaar het stof uit de roosters te verwijderen, zodat de lucht weer goed kan worden afgevoerd. Je kunt met een busje perslucht de roosters schoonblazen. Zorg ervoor dat de laptop is uitgeschakeld als je dit doet. Opgehoopt stof kun je ook met een wattenstaafje weghalen.

Neem pauze en zet je Laptop uit

Als je moet werken is het extra vervelend als je laptop te warm wordt. Soms is het dan beter om even een pauze te nemen. Leg je laptop ergens op een koele plek in huis (niet in de koelkast of vriezer) en zet hem helemaal uit.

Als de temperaturen echt te hoog worden, kan je laptop uitvallen tijdens het werk. Je kunt dan niet alleen niet-opgeslagen bestanden kwijtraken, maar het is ook slecht voor de levensduur van je laptop.

Ben je klaar met werk? Zet je Laptop dan eens helemaal uit en niet in de slaapstand.

Houd je omgeving koel

Dit is uiteraard logisch: zorg ervoor dat je laptop in een koele of toch minstens verdraagbaar warme omgeving staat. 9voor jezelf ook wel zo prettig). Je kan sleutelen aan je processor en andere instellingen wat je wil, maar dat zal weinig baten als je omgevingswarmte de temperatuur van je laptop de hoogte in jaagt. Ga ook zeker niet buiten in de zon werken. Is het al te warm voor jou? Dan kan je laptop er zeker niet tegen.

Meer info? Neem contact met ons op via ons contactenformulier of bel met 030-3035338.