123 Automatisering



Ik ga op vakantie en ik neem mee…!!

Eindelijk het is (bijna) zover! Voor de meeste mensen is de vakantieperiode aangebroken. Na alle maatregelingen die werden opgelegd door het Corona virus zijn mensen extra toe aan vakantie. Een tijd om te ontspannen en om er met het gezin op uit te gaan. Veel gezinnen gaan naar het buitenland richting de zon, andere maken dagtripjes in eigen land.
Maar wat we ook gaan doen; tijdens deze tripjes gaan natuurlijk de smartphones mee omdat we wel bereikbaar willen zijn en makkelijk en snel foto’s willen maken van de leuke dingen.
Naast de Smartphones gaan er ook steeds meer laptops en of tablets mee ter vermaak van de kinderen (en van onszelf..)

En omdat we tegenwoordig ook altijd zakelijk bereikbaar willen zijn tijdens onze vakantie of om nog even te kunnen reageren op die ene e-mail gaan ook vaak de zakelijke mobiele devices mee zoals; telefoons, laptops en tablets. 

In eerste instantie is de vraag of u er zich voldoende bewust van bent welke gevaren er op de loer liggen wanneer u een van deze devices kwijt raakt of wordt gestolen? En is het ook echt noodzakelijk om al deze devices mee te nemen?

Wat zijn deze risico’s en nog belangrijker. Kun je de risico’s voorkomen?

Risico’s

Uw eigen devices staan vaak vol met foto’s en filmpjes van u en uw gezin. Maar bij de meeste gebruikers staat er vaak ook wel ergens een bestandje op met alle gebruikersnamen en wachtwoorden van diverse accounts. Zorg er in ieder geval voor dat je geen, of zo min mogelijk, wachtwoorden, pincodes en ander gevoelig materiaal op je telefoon hebt staan. En bewaar je telefoonnummers van belangrijke contactpersonen ook ergens anders. Ook dat kan in de Cloud. Bijvoorbeeld in een wachtwoord kluis. Deze heb je dan altijd bij de hand.

Uw zakelijke devices staan vol met bedrijfsinformatie. Naast het gegeven dat deze informatie waardevol is voor u en uw werkgever is deze informatie ook ontzettend waardevol voor criminelen. Voor een organisatie kan het openbaar raken van gevoelige informatie grote gevolgen hebben.
Zo kan een crimineel, nadat hij toegang heeft gekregen tot uw apparaat en e-mailprogramma, gemakkelijk vanuit uw naam e-mails naar collega’s of klanten sturen met bijvoorbeeld betaalverzoeken. Denk dus goed na als u uw zakelijke devices meeneemt op vakantie.

Voorkomen

Kunt u voorkomen dat een crimineel bij uw gegevens kan wanneer toch hij in het bezit komt van uw mobiele device? 
Helemaal voorkomen doet u dat door de devices gewoon thuis te laten. De praktijk leert dat bijna niemand dit doet. Dus neem in ieder geval voorzorgsmaatregelen waar mogelijk.

  • Zorg voor een sterk wachtwoord, een pincode of vingerafdruk authenticatie op uw mobiele device.
  • Gebruik, wanneer mogelijk, altijd 2-factor authenticatie. Een 2-factor authenticatie (2FA) is een authenticatie methode waarbij je twee stappen succesvol moet doorlopen om ergens toegang tot te krijgen. In het Nederlands noemen we dit ook wel een twee stappen authenticatie. De eerste stap is veelal het invoeren van een gebruikersnaam en wachtwoord. De tweede stap is veel ruimer van begrip, denk aan bijvoorbeeld een irisscanner of een sms code. Alleen deze combinatie zorgt ervoor dat u toegang krijgt.
  • Beveilig uw harddisk (en dus uw documenten) en zorg dat deze is geëncrypt .
  • Zorg ervoor dat er geen belangrijke data op uw mobiele device wordt opgeslagen. Sla documenten en uw contacten op in de Cloud.
  • Onthoudt dat een mobiele telefoon overal ter wereld een kostbaar bezit is. Een high-end smartphone kost al gauw meer dan 500 euro. Loop dus niet teveel met je telefoon te koop, zeker niet in gebieden waar zakkenrollers actief zijn. Voor je het weet pakt een dief de telefoon uit je handen. Verlies je telefoon ook niet uit het oog. Een telefoon op een terrastafel is zo meegenomen als je even afgeleid wordt en voor die afleiding wordt meestal wel gezorgd door het criminele gilde.

Wat moet u doen wanneer u een mobiele device kwijtraakt?

Het gebeurt regelmatig dat iemand zijn/haar mobiele device kwijtraakt of dat deze wordt gestolen. Maar dan? Weet u wat u dan moet doen?

  • Bel jezelf eens op. Misschien ligt de telefoon gewoon ergens onder, achter of tussen.
  • Kunt u achterhalen waar uw device is? Dat kan via de Iphone App Zoek mijn Iphone of met de Android App Apparaat vinden. Is het apparaat gevonden door de App dan kun je vaak kiezen om het apparaat te vergrendelen of volledig te wissen. Bij een zakelijk device neemt  u direct contact op met uw werkgever. Wellicht heeft die een tracking systeem en kan het device op afstand gewist worden.
  • Installeer bijvoorbeeld vooraf een App zoals Live-360. Maak een groep aan en voeg bekenden toe. Handig om elkaar te vinden en wanneer je je telefoon kwijt bent kan een andere groepslid heel makkelijk zien waar je telefoon op dat moment is.
  • Is het device voorzien van een simkaart? Blokkeer de simkaart bij uw provider zodat de nieuwe eigenaar hier geen gebruik van kan maken.
  • Doe aangifte bij de politie.
  • Verander uw wachtwoorden van de accounts die op het mobiele device staat. Denk aan Google, Hotmail, Microsoft, Facebook, Twitter, Instagram, WhatsApp…

Als werkgever heeft u niet altijd in de hand wat medewerkers met zakelijke devices doen wanneer ze deze mee naar huis nemen (zoals laptops, smartphones en tablets). 
Maak hier duidelijke afspraken over met uw medewerkers en leg deze vast in een document. Het gaat ten slotte van rekening om uw devices en vooral om uw bedrijfsinformatie.