123 AutomatiseringWifi site survey

Omdat we steeds afhankelijker worden van een goed en stabiel Wi-Fi signaal, is het belangrijk om te weten welke signalen er nog meer in de omgeving actief zijn. Verschillende signalen, bijvoorbeeld draadloze bewegingsmelders (PIR), DECT of Bluetooth maar ook het Wi-Fi signaal van uw buren, kunnen uw Wi-Fi signaal behoorlijk beïnvloeden.

Wi-Fi signalen

Een Wi-Fi signaal is voor het ‘blote’ oog niet waarneembaar, we kunnen het als ware niet vast pakken en observeren. Dit kan bijvoorbeeld wel met een UTP netwerkkabel. Om Wi-Fi visueel zichtbaar te maken, maken wij gebruik van professioneel Wi-Fi apparatuur. Hiermee is het mogelijk om zowel Wi-Fi signalen als andere draadloze bronnen te observeren en te meten qua signaalsterkte.

Meer bereik en een beter signaal

Een Wi-Fi site survey zorgt er voor dat uw draadloos netwerk optimaal gaat functioneren. Onze specialist meet onder andere de aanwezigheid van signalen uit de directe omgeving. Door vooraf te onderzoeken of er mogelijke stoorzenders zijn kunnen achteraf problemen worden voorkomen, zoals slechte performance van het netwerk. Echter dit blijft een momentopname, waardoor het nooit gegarandeerd is dat u in de toekomst altijd een snel en stabiel Wi-Fi signaal zult hebben.

Ook bij problemen en storingen in een bestaand Wi-Fi netwerk kan een site survey oplossingen aandragen. Storingen treden voornamelijk op in de 2,4Ghz frequentie

Een storingsvrij Wi-Fi netwerk

In de meeste netwerkomgevingen bevinden zich diverse apparaten of technieken die ongemerkt voor storingen kunnen zorgen. Bijvoorbeeld als andere bestaande draadloze systemen in de dezelfde frequentiebanden zitten. Denk hierbij aan andere accesspoints in de omgeving, bluetooth toepassingen, draadloze alarminstallaties, draadloze telefonie etc. Ook constructies van gebouwen kunnen zorgen voor demping van signalen.

Wat wordt gemeten bij een Wi-Fi site survey?

Met een site survey wordt onder andere het volgende onderzocht:

  • Andere draadloze netwerken in de directe omgeving.
  • De aanwezigheid van andere signalen op dezelfde frequentieband.
  • Demping van het signaal door de gebruikte materialen in een pand.
  • Vaststellen welke materialen nodig zijn voor een optimaal werkend draadloos netwerk.
  • Vaststellen van de juiste positie waar de accespoint(s) gemonteerd kunnen worden.