123 Automatisering



WachtwoordManager

Wachtwoorden

Het is belangrijk om voor elk account steeds een ander wachtwoord te gebruiken. Belangrijk is dat dit sterke wachtwoorden zijn. Al die verschillende wachtwoorden onthouden kan behoorlijk lastig zijn. Een wachtwoordkluis kan je hierbij helpen.

Wat is een wachtwoordkluis?

Een wachtwoordmanager is een digitale ‘kluis’ waarin je al je wachtwoorden en gebruikersnamen kunt opslaan. Je hoeft dan alleen het wachtwoord van je wachtwoordmanager te onthouden.

Je zou kunnen denken dat het gevaarlijk kan zijn omdat meteen al je wachtwoorden zichtbaar zijn als iemand het wachtwoord van je wachtwoordmanager kraakt, maar een aanvaller kan niet met één aanval alle wachtwoorden stelen.

Uiteraard blijft het wel belangrijk een sterk wachtwoord voor je wachtwoordmanager te kiezen. Een wachtwoordmanager genereert ook automatisch een sterk wachtwoord voor je. Je kunt de meeste wachtwoordmanagers tussen verschillende apparaten gebruiken, zoals je computer, tablet of smartphone.

Welke wachtwoordmanager moet ik gebruiken ?

Bij het kiezen voor de juiste wachtwoordmanager moet je met een aantal zaken rekening houden:

Online / Offline
De eerste en belangrijkste keuze die je moet maken, is of je je wachtwoorden wilt synchroniseren en zo ja, hoe je dat wilt doen. Als je meerdere apparaten gebruikt, wil je waarschijnlijk een vorm van synchronisatie. Je hebt dan vaak ook de mogelijkheid om waar dan ook in te loggen. Je kunt ervoor kiezen je gehele wachtwoorddatabase in de Cloud te zetten en de synchronisatie in zijn geheel uit handen te geven. Een andere optie is om het zelf te regelen, door middel van een Cloud-dienst als Dropbox, een netwerkschijf of door simpelweg twee apparaten te koppelen.

Browserintegratie
De meeste van je wachtwoorden vul je in de browser in, dus is een belangrijk onderdeel van een wachtwoordmanager hoe goed deze integreert met je favoriete browser. Natuurlijk, de meeste wachtwoordmanagers integreren met de populairste browsers, maar er is nog behoorlijk wat verschil in kwaliteit. Naast het invullen van wachtwoorden, is het ook aan een wachtwoordmanager om je wachtwoorden op te slaan en te onthouden én wachtwoorden te genereren, zodat het aanmeld- en registratieproces van websites zo eenvoudig mogelijk wordt gemaakt.

Helemaal handig is als een wachtwoordmanager de optie heeft om automatisch bij bepaalde websites je wachtwoord te veranderen, iets wat vaak lastig is te vinden op verschillende sites en daardoor maar door weinig mensen gedaan wordt. Ten slotte geven sommige wachtwoordmanagers meldingen af als een website gehackt is. Dan weet jij wanneer je je wachtwoord even moet veranderen.

Mobiel
Wachtwoordmanagers op je mobiel hebben als voordeel dat je ook daar je makkelijk kunt aanmelden bij je favoriete diensten. Veel wachtwoordmanagers worden door zowel iOS als Android ondersteund, maar net als bij de browserintegratie zijn daar verschillende gradaties. Zo kunnen sommige apps automatisch wachtwoorden invullen in de browser én in andere apps. Dat geldt voor zowel Android als iOS, hoewel het op Android vaak beter werkt. Daarnaast kan het zijn dat je je wachtwoorden onderweg wilt kunnen beheren. Sommige apps hebben een geïntegreerde browser, waarbij je nog eenvoudiger je kunt aanmelden op de websites, of een apart toetsenbord om snel wachtwoorden in te kunnen vullen.

Importeren/exporteren
Het importeren van wachtwoorden is belangrijk, zodat je eenvoudig je reeds bestaande wachtwoorden kunt toevoegen aan een nieuwe wachtwoordmanager. Ook exporteer mogelijkheden zijn belangrijk, zodat mocht je toch een ander programma willen gebruiken, dat ook gewoon mogelijk is.

Security
Bij wachtwoordmanagers draait het niet alleen maar om de gebruiksvriendelijkheid, maar ook om security. Veel wachtwoordmanagers bewaren de wachtwoordenkluis standaard in de Cloud, wat al snel vraagtekens over de veiligheid en privacy oplevert.

Toch is een wachtwoordmanager een veilige oplossing. Veiliger dan je wachtwoorden opslaan in een Excel-document of in de browser en bijna altijd ook veiliger dan (simpele wachtwoorden) zelf onthouden. De wachtenwoordenkluis is sterk beveiligd en alleen jij weet het hoofdwachtwoord.

Prijzen
Als laatste is de prijs. Wat wil je maximaal uitgeven voor een wachtwoordmanager. Ook zijn ook voldoende gratis varianten beschikbaar. Maar deze hebben minder functionaliteiten of bepaalde restricties.

TIPS Wachtwoordmanagers gebruiken

  • Kies een zeer sterk hoofdwachtwoord. Het is de sleutel tot al je andere wachtwoorden! Zet desnoods (tijdelijk) een geheugensteuntje op papier, waaruit alleen jij het hoofdwachtwoord kunt afleiden.
  • Laat de wachtwoordmanagers zwakke wachtwoorden veranderen in sterke, bij voorkeur met minstens 12 willekeurige tekens. Dat kan met een doorgaans ingebouwde wachtwoordgenerator.
  • Gebruik tweefactorauthenticatie, met naast het hoofdwachtwoord voor de wachtwoordmanagers een extra inlogmiddel, bijvoorbeeld via een app.

Welke wachtwoordmanager
Er zijn veel verschillende wachtwoordmanagers en elk hebben ze hun eigen voordelen en nadelen. Je zult zelf op onderzoek moeten gaan welke het beste bij jou past. Wij noemen een aantal wachtwoordmanagers waar je eens naar kunt kijken.

Lastpass, Keepass, Dashlane, Keeper.