123 Automatisering

Tips & Tricks

Microsoft365 Word

• Regelafstand aanpassen

Regelafstand aanpassen

Wil je meer of minder ruimte tussen je tekstregels? In Word kun je dit gemakkelijk aanpassen.

Ga hiervoor naar Start > Alinea en druk op het icoontje (met een tekst) met pijltjes naar boven en beneden. Je ziet nu een rijtje verschijnen met veelvoorkomende regelafstanden. Wil je een andere regelafstand? Druk op Opties voor regelafstand en pas de afstanden aan zoals je zelf wilt.

• Opmaak verwijderen

Opmaak verwijderen

Wil je snel de opmaak van je tekst verwijderen? Selecteer hiervoor de tekst waarvan je de opmaak wilt verwijderen en ga naar Start > Lettertype. Wanneer je op het icoontje A met een gummetje drukt, zul je zien dat de opmaak automatisch wordt verwijderd. Ook kun je hiervoor de sneltoets Ctrl + Spatie gebruiken.

• Schermopname maken

Schermopname maken

Wil je een opname van je scherm maken? In Word kun je dit gemakkelijk voor elkaar krijgen. Ga hiervoor naar Invoegen > Illustraties en druk op Schermopname. Je kunt ervoor kiezen om een beschikbaar venster op te nemen, of zelf een Schermopname te maken. Wanneer je zelf een schermopname maakt, kun je kiezen welke delen van je scherm je wilt opnemen.

• Opmaak kopiëren en plakkenOpmaak kopiëren en plakken

Opmaak kopiëren en plakken

Wil je graag de opmaak van een tekst in één keer kopiëren? Selecteer als eerste de tekst die al opgemaakt is, ga daarna naar Start > Klembord en selecteer vervolgens de functie Opmaak kopiëren/plakken. Wanneer je nu over de tekst gaat met je cursor, zie je dat deze is veranderd in een kwast. Selecteer nu de tekst en de opmaak wordt overgebracht op de tekst. Hiervoor kun je ook handig de sneltoetsen Ctrl + Shift + C en Ctrl + Shift + V gebruiken.

• Suggesties accepteren, wijzigingen behouden

Suggesties accepteren, wijzigingen behouden

Wil je graag anderen de mogelijkheid geven om samen aan een document te werken zonder de controle te verliezen? In de desktop-app van Word kun je dit gemakkelijk regelen. Wanneer je de functie Wijzigingen bijhouden inschakelt, wordt bijgehouden wat er is gewijzigd, door wie en wanneer. Ga daarvoor naar het tabblad Controleren > Bijhouden en druk op Wijzigingen bijhouden. De wijzigingen kun je eigenlijk zien als suggesties. Accepteer de wijzigingen die je wilt behouden en weiger de wijzigingen die je niet wilt behouden.

• Online afbeeldingen toevoegen

Wil je afbeeldingen of illustraties in je document toevoegen? Je hoeft nu niet langer meer je browser te openen om deze afbeeldingen te zoeken. In de desktop-app kun je eenvoudig online afbeeldingen toevoegen. Ga hiervoor naar Invoegen > Illustraties > Onlineafbeeldingen en zoek met de handige zoekfunctie afbeeldingen voor je document. Wanneer je een afbeelding hebt gevonden, druk je op Invoegen en staat je afbeelding in het document.

• Document laten voorlezen

Wil je een document hardop laten voorlezen? In de desktop-app van Word kun je je documenten net als een audioboek laten voorlezen. Ga hiervoor naar Controleren > Spraak > Voorlezen of gebruik de sneltoets Ctrl + Alt + Spatiebalk. Druk vervolgens op Afspelen/Stoppen om de gesproken tekst te starten of te stoppen. Druk op Instellingen om de leessnelheid te wijzigen. Dit draagt op een goede manier bij aan de leesvaardigheid van personen met een leesstoornis.

• Sjablonen gebruiken

Word heeft verschillende sjablonen ontworpen voor diverse soorten documenten die je alle opmaak en ordening uit handen nemen. Ga in de desktop-app naar Bestand > Nieuw >  en kies een Sjabloon dat bij je past. Vul vervolgens de lege plekken in en je bent klaar voor een nieuwe start.

Stijl maken

• Wil je snel en gemakkelijk je document opmaken en structuur aanbrengen?

Met stijlen als Kop1 kun je eenvoudig titels en subtitels opmaken. Ga hiervoor naar Start > Stijlen en selecteer als eerste de titels in je document die je een stijlkop wilt geven. Druk vervolgens op de gewenste kop, bijvoorbeeld Kop1 voor een titel en Kop2 voor een subtitel. De opmaak van de koppen kun je gemakkelijk aanpassen door op de kop te gaan staan en op Wijzigen te drukken.

• Vraag 4

Suspendisse vel eleifend risus, sed mattis tortor. Quisque sagittis eros ipsum, quis tincidunt eros commodo vel. Nulla tristique diam quis massa molestie porttitor. Curabitur turpis dolor, gravida et convallis nec, facilisis ut nibh.

• Vraag 5

Donec non mauris ut nulla porta pulvinar in nec mi. Donec vehicula non urna non viverra. Maecenas velit enim, pretium ut vestibulum volutpat, efficitur vitae arcu.

Morbi ultricies semper arcu, quis semper lorem egestas in. Nullam dapibus nulla risus, nec egestas est sollicitudin at. Proin scelerisque fringilla tellus id accumsan. Cras quis tristique nulla. Phasellus gravida leo vel tincidunt vulputate.